Jak navrhnout kvalitní kuchyň na míru: základy, které se vyplatí nepodcenit
- Jan Vajc

- 20. 9.
- Minut čtení: 5
Aktualizováno: 22. 9.
Úvod
Kuchyň je srdcem domova – místem, kde se setkává rodina, kde se povídá i slaví. Je to ale také vaše „dílna“ – místo, kde se vaří, peče a smaží, kde vznikají všechny velké i malé dobroty, ale také spousta špinavého nádobí a odpadu. V neposlední řadě je to obvykle také technicky nejnabitější, nejnáročnější a nejdražší nábytek v domě. Aby byla kuchyň krásná i praktická, nestačí tak jen vybrat moderní spotřebiče nebo barvu dvířek. Základním krokem je promyšlený návrh kuchyně. Pokud se udělá dobře, ušetří spoustu starostí při každodenním používání i peníze při realizaci.
V tomto článku se zaměříme na tři klíčové body: poznání přání a potřeb, správné vyhodnocení prostoru a vytvoření ergonomického návrhu kvalitní kuchyně na míru.
Poznejte své potřeby a životní styl
Než začneme kreslit první linku návrhu, je důležité vědět, jak budete kuchyň používat, a zodpovědět si následující otázky:
Kolik lidí v domácnosti běžně vaří a kolik se jich v kuchyni pohybuje? Jsou v domácnosti děti a jak velké?
Vaříte denně, nebo spíš příležitostně?
Je kuchyň spíš funkční pracovní zóna, nebo i místo pro posezení a společenský život?
Jsou s kuchyní funkčně spojené i nějaké další prostory v domě? (Např. samostatná spíž ve vedlejší místnosti, mrazák nebo regály na zásoby ve sklepě, prostor pro tříděný odpad v garáži atd.).
Tyto otázky mají přímý vliv na velikost pracovní plochy, množství úložného prostoru i na rozmístění spotřebičů.
👉 Tip: doporučujeme sepsat si seznam priorit. Pro někoho je klíčová velikost pracovní plochy pro vaření s dětmi, pro jiného spíž na potraviny pro velké nákupy, pro dalšího místo s barovým pultíkem pro posezení u skleničky s přáteli. Čím jasnější představu budete mít, tím snáz vám ji truhlář převede do konkrétního návrhu.

Respektujte prostor, který máte k dispozici
Každý byt nebo dům a prostor jejich kuchyně má svá specifika – tvar a výška místnosti, spojení s dalšími obytnými zónami v domě, okna a jejich orientace vůči slunci, dveře nebo technické instalace. Plánování kuchyně začíná ideálně už při stavbě nebo rekonstrukci – tehdy lze prostor přizpůsobit požadavkům kuchyně. Pokud prostor plánovat nebo přizpůsobit nejde, je potřeba navrhnout kuchyň podle možností, které daná místnost nabízí.
Malá kuchyň si žádá chytře řešené úložné prostory, vyšší skříňky a světlé barvy, které prostor opticky zvětší.
Velký otevřený prostor umožňuje ostrůvek nebo propojení s obývacím pokojem, ale zároveň vyžaduje důkladně promyšlené rozmístění zón.
Vždy je potřeba vzít v úvahu i stávající nebo plánované rozvody a přípojky – tedy elektrické zásuvky nebo svorkovnice, vodu a odpady, odtah pro digestoř nebo související vzduchotechniku.
Profesionální truhláři používají jako podklad pro plánování 3D návrhy, aby zákazník předem viděl, jak kuchyň nebo další nábytek zapadne do celého interiéru.
3D návrh kuchyně by měl samozřejmě co nejvěrněji odpovídat výsledku, aby zákazník nekupoval zajíce v pytli. V galerii výše si můžete prohlédnout, jak vypadají naše návrhy a jak se poté povedlo jejich přenesení do reality.
Ideálním doplňkem 3D návrhu ve formě obrázků je také online 3D model kuchyně, který si zákazník může v klidu sám doma prohlédnout, otočit podle potřeby nebo si v něm změřit jakékoliv rozměry. Lépe tak vynikne celková dispozice a situační řešení kuchyně.

Jak takový online model kuchyně na míru může vypadat, pokud se do tvorby návrhu pustíte s námi, si můžete prohlédnout na tomto odkazu. (Ideální prohlédnout na PC, ale funguje i na mobilu. Ovládání modelu: O=otáčení modelem, H=hýbání/posouvání modelu, skrolování kolečkem myši pro zoom, T=měření rozměrů).
👉 Tip: Při plánování nezapomeňte na světlo – aneb jak využít přirozené denní světlo, ale rozmyslet si i možnosti dalšího osvětlení.
Ergonomie – jak navrhnout kuchyň, ve které se dobře pracuje
Ergonomický návrh kuchyně znamená, že při vaření šetříte kroky, nemusíte se zbytečně ohýbat ani natahovat a všechno máte pohodlně po ruce.
Co je to pracovní trojúhelník v kuchyni? Jaká je ideální vzdálenost mezi lednicí, dřezem a varnou deskou? A jak správně rozložit tyto zóny v kuchyni?
Plánování návrhu kuchyně může vypadat komplikovaně, zkuste si proto představit správnou návaznost zón jako cestu brambory vaší novou kuchyní. Nejdříve s vámi přijde do kuchyně v nákupní tašce k zóně ukládání potravin – zde chcete do lednice, mrazáku nebo potravinové skříně nákup vyložit.

Poté brambora putuje do zóny přípravy, jejímž srdcem je dřez a jeho okolí. Zde ji chcete oloupat a nakrájet nebo nastrouhat do vhodné nádoby, a mít u toho po ruce vše potřebné.
V nádobě připravená brambora putuje do zóny pečení nebo vaření (které obvykle vévodí trouba a varná deska), obvykle spojené se zónou servírování – brambora putuje jako kulinářský zážitek na vhodném nádobí a s příborem na jídelní stůl.
Tyto zóny by na sebe v kuchyni měly ideálně navazovat, nebýt vzájemně v konfliktu, a zároveň by měly poskytnout dostatek úložného a funkčního prostoru pro všechno vybavení i práci v dané zóně. Vzdálenost mezi jednotlivými zónami by měla být ideálně kolem 1,2 – 2 metrů, závisí ale také i na tvaru kuchyně.
👉 Tip: Už při tvorbě návrhu si představujte, jak se pohybujete kuchyní při přípravě jídla – od lednice k pracovní desce, ke dřezu, ke sporáku. Pokud trasa dává smysl a působí přirozeně, jste na dobré cestě.

Závěr
Návrh kuchyně není jen o estetice, ale především o promyšleném propojení vašich potřeb, možností prostoru a ergonomie. Všechny tyto prvky pak tvoří design kuchyně, a pokud se je podaří dobře uchopit a naplánovat, získáte kuchyň, která bude nejen dobře vypadat, ale také mnoho let sloužit a přispívat k vaší radosti při vaření a dalších chvílích v kuchyni s rodinou nebo přáteli.
V dalším článku na našem blogu se proto podíváme detailněji na správné rozměry a základní rozložení kuchyně – tedy konkrétní čísla a pravidla, která vám pomohou přetavit nápad do reálného a funkčního řešení. To jsou kroky, které je dobré rozmyslet si jako první – nicméně na cestě k vaší vysněné kuchyni vás čeká ještě řada dalších otazníků.
Brzy se proto podíváme i na další klíčová témata:
Jak probíhá proces návrhu kuchyně kuchyně na míru a co v něm očekávat.
Jak vybrat materiály pro kuchyňskou linku a pracovní desku.
Jaké jsou možnosti otevírání skříněk aneb s úchytkami nebo bez nich?
Jak vybrat spotřebiče v kuchyni.
Jak správně řešit osvětlení a elektroinstalaci v kuchyni.
Jak na správnou údržbu kuchyně.
Jaké jsou trendy a možnosti v oblasti materiálů, úložných systémů a kování.
Každý z těchto bodů si zaslouží vlastní podrobnější článek – a pokud nechcete, aby vám unikly, sledujte náš blog.
Chcete pomoci s návrhem kvalitní kuchyně na míru v Liberci a okolí?
Plánování kuchyně může být někdy složitější, než se na první pohled zdá. Pokud hledáte spolehlivého partnera pro návrh a výrobu luxusní kuchyně na míru od Liberce po Prahu, rádi vám pomůžeme převést vaše představy do reality.
👉 Stačí nám napsat na info@jwood.cz nebo zavolat na 724 749 990, a my vám rádi pomůžeme s nezávaznou konzultací. Moc rádi vás uslyšíme! Tým Jwood design - luxusní kuchyně Liberec




















Komentáře