top of page

Nejčastější chyby při návrhu kuchyně a jak se jim vyhnout

  • Obrázek autora: Jan Vajc
    Jan Vajc
  • 22. 9.
  • Minut čtení: 9

Plánování kuchyně je radost, ale přináší také mnoho otázek a rozhodnutí. Zároveň je kuchyň srdcem domova a investicí na mnoho let, proto se každá chyba může projevit nejen na vzhledu, ale hlavně na pohodlí a funkčnosti při každodenní práci. Přitom většině problémů se dá předejít – stačí jen vědět, na co si dát pozor.


V předchozích dílech jsme se na našem blogu podívali na základy návrhu kuchyně na míru a na její rozložení a základní rozměry. V tomto článku se podíváme na 10 nejčastějších chyb při návrhu kuchyně a poradíme, jak se jim vyhnout. Díky tomu získáte praktické tipy, které vám pomohou navrhnout kuchyň, ve které se vám bude vařit i žít s radostí.


Jaké jsou nejčastější chyby při návrhu kuchyně na míru?

  • špatné rozložení pracovních zón,

  • nesprávné umístění spotřebičů,

  • ignorování ergonomie a správných rozměrů,

  • přizpůsobení nábytku nabídce dodavatele místo vašim potřebám,

  • nedostatek nebo špatné řešení úložného prostoru,

  • nekvalitní materiály a kování,

  • podcenění osvětlení,

  • špatné plánování stavby/rekonstrukce,

  • nesprávně umístěné přípojky vody, elektřiny nebo digestoře,

  • špatný výběr dodavatele kuchyně.


Podívejme se na každou z těchto chyb podrobněji a položme si otázku, jak tyto body vyřešit správně.


Jak správně rozložit pracovní zóny v kuchyni?

Základním pravidlem je tzv. pracovní trojúhelník – spojnice mezi lednicí s potravinovou skříní (nebo obecně zónou ukládání potravin), dřezem (zóna přípravy) a varnou deskou a troubou (zóna pečení a vaření + servírování). Zkuste si správné rozložení a návaznost těchto zón představit jako cestu brambory vaší kuchyní (v detailu jsme toto téma rozebírali zde). Pokud jsou tyto zóny příliš daleko od sebe, logicky na sebe nenavazují nebo je mezi nimi překážka, vaření se stává neefektivní a únavné. Ideální vzdálenost mezi jednotlivými zónami je 100–200 cm a pokud je to možné, měla by tato vzdálenost zahrnovat i dostatečnou pracovní plochu vedle dané zóny. Zásoby z lednice nebo potravinové skříně (třeba naši bramboru) je ideální si položit na plochu mezi lednicí a dřezem, ve dřezu nebo jeho okolí je zpracovat, dát do hrnce a plynule posunout na zóny vaření. Nezapomínejte ani na správnou šířku pracovní plochy – na hlavní pracovní ploše mezi dřezem a varnou deskou by měl být prostor aspoň 100-160 cm.


Jak správně umístit spotřebiče v kuchyni?

Umístění spotřebičů a dřezu je dobré navázat na rozložení zón z předchozího bodu. Zároveň je vhodné nezapomenout na zachování dostatečného prostoru kolem každého z nich:

  • Lednice umístěná hned vedle zdi bez dostatečného dokrytí může mít omezený úhel otevření dveří a bude se vám špatně vysouvat třeba přihrádka se zeleninou nebo boxy z mrazáku.

  • Americké lednice obvykle vyžadují větší hloubku, navíc mají jiné přesahy a úhly otevření dveří – dejte pozor na kolize s nábytkem nebo stěnami. Zároveň je třeba zachovat doporučené větrací mezery dle výrobce a konkrétního modelu.

  • Vedle dřezu je vhodné mít volnou pracovní plochu na obou stranách, abyste se při práci u něj necítili stísněně a měli pohodlný prostor. Velikost dřezu volte podle intenzity mytí, vašich zvyklostí a rozměrů největšího nádobí (pekáčů, hrnců), které zde chcete omývat.

  • To stejné platí i pro varnou desku – nezapomínejte na volný prostor od nejbližšího nábytkového sloupu (prostor pro vaření a madla pánví) nebo kraje pracovní plochy (bezpečnostní prostor před pádem hrnců nebo opařením/spálením zvědavé dětské ručky).

  • Myčku umístěte ideálně v řadě hned vedle dřezu, kde se obvykle ukrývá i sorter na odpad. Při přendávání nádobí ze dřezu nebo likvidaci zbytků tak nebudete řešit pokapanou podlahu nebo pracovní plochu. Zásadní chybou je pak umístění myčky v rohu proti dřezu se sorterem – pak nejde naráz otevřít sorter pro likvidaci zbytků a myčka pro ukládání nádobí.

  • Ideální výška vestavěné trouby je taková, aby byl vnitřek spotřebiče pohodlně v úrovni očí, a zároveň se pohodlně manipulovalo s plechy nebo pekáči uvnitř. Pokud to dispozice umožňuje, troubu doporučujeme umístit do vyššího sloupu, spotřebič samotný pak spodní hranou do úrovně pracovní desky. Díky tomu se při vkládání či vyjímání horkých plechů nemusíte ohýbat, můžete je hned pohodlně odložit na pracovní plochu vedle, a máte lepší kontrolu nad pečením. Pokud je ve sloupu navíc i mikrovlnka, umísťuje se obvykle nad troubu a zároveň se tato sestava spotřebičů ve sloupu posouvá o šuplík níže – tak, aby i mikrovlnka byla v pohodlně přístupné výšce.

  • Dalším důležitým bodem je správné odvětrání všech spotřebičů – nezapomínejte na větrací mezery nebo otvory jak pod sestavou, tak za spotřebiči, tak nahoře nad sestavou. Vzduch kolem spotřebičů by měl mít možnost vždy volně cirkulovat, aby se spotřebiče nepřehřívaly, nezvyšovala se jejich spotřeba a nezkracovala životnost. Nesprávně řešené odvětrání může být i důvodem odmítnutí reklamace nefunkčního spotřebiče. Správné řešení tohoto odvětrání by měl vždy navrhnout truhlář, studio nebo konstruktér nábytku.

  • K varné desce nezapomínejte na kvalitní digestoř, ideálně s externím odtahem ven (případně v kombinaci s další vzduchotechnikou). V této kombinaci bude spotřebič nejen méně hlučný, nebudete muset platit za výměny recirkulačních uhlíkových filtrů, ale také vám v místnosti nebude zůstávat nadměrná vlhkost z vaření (jako v případě recirkulace). Kvalitní digestoře se umí také spojit s varnou deskou a samy zvolit správný režim odsávání bez nutnosti ovládání uživatelem.

  • Volte kvalitní spotřebiče od prověřených značek, které vám budou dobře sloužit dlouhé roky. Chybou bývá zaměření se jen na vzhled spotřebiče nebo množství jeho funkcí, což jde často na úkor kvality provedení a spolehlivosti. Dobrý návrhář kuchyně by vám měl umět pomoci i s poradenstvím při výběru celého balíčku spotřebičů vhodných pro vaši kuchyň, a tyto spotřebiče zkontrolovat z pohledu jejich vhodnost vůči návrhu kuchyně.


👉 Tip: myčku vždy do řady vedle dřezu, troubu a mikrovlnku ideálně ve výšce pasu, lednici na okraji sestavy s dostatečným prostorem pro dveře.


Myčka a dřeová skříňka se sorterem
Myčka a dřezová skříňka se sorterem patří vedle sebe (foto: realizace kuchyně v Desné, tým Jwood design) 

Proč je důležité dodržet správné rozměry a ergonomii v kuchyni?

Kuchyň není jen o designu, ale hlavně o pohodlí. Proto se vyplatí si v kuchyni na míru přizpůsobit rozvržení a rozměry tomu, co vám bude pohodlné.

  • Výška pracovní desky: Moderní standard výšky pracovní plochy je okolo 92 cm, ale ideální je přizpůsobit výšku plochy výšce postavy. Nebojte si doma třeba pomocí zvýšeného prkénka vyzkoušet, jak by se vám pracovalo o kousek výš.

  • Hloubka pracovní plochy: Standardní hloubka pracovní plochy bývala 60 cm. Pokud to prostor dovoluje, lze si v moderních kuchyních dopřát i prodloužené hloubky, které výrazně zpříjemní vaši práci u linky – klidně až k 70 cm. Větší hloubky jsou pak u klasické linky obtížně přístupné, ale hodí se třeba u ostrůvku. Tak přichází ke slovu i hloubky nad 90 cm tak, aby z druhé strany nabídly i prostor pro barové stoličky k posezení z přáteli.

  • Horní skříňky: Vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy souvisí s výškou postavy a obvykle se pohybuje kolem 55 cm, ale je dobré ji navázat i na řešení varné zóny a jejího odsávání. Nezapomínejte ale i na vaši výšku a vyzkoušejte si, kam ještě v horních skříňkách pohodlně dosáhnete, jak je chcete mít umístěné a jak v nich rozložit police.

Častou chybou je použití „standardních rozměrů“ bez ohledu na to, kdo bude kuchyň používat. Kuchyň na míru by se měla přizpůsobit vám, ne naopak.


Vybírat kuchyň z katalogu, nebo si ji nechat navrhnout a vyrobit na míru?

Katalogová kuchyň může na první pohled působit lákavě – rychlé řešení, jasná cena, hotové sestavy. Jenže málokdy dokonale sedí do konkrétní místnosti a ještě méně často odpovídá tomu, jak kuchyň skutečně používáte. Výsledkem může být kompromis, který časem začne vadit. Kuchyň navržená na míru se naproti tomu přizpůsobí prostoru i vašim zvykům – od dostatku úložných míst přes ergonomii až po umístění spotřebičů. Rozdíl je jasný: kuchyň na míru vzniká podle vás a vašich potřeb, ne podle možností katalogu.


Jak správně řešit úložné prostory v kuchyni?

  • Plánujte podle domácnosti: Čím více členů a častější vaření, tím více úložného prostoru (ale i pracovní plochy) potřebujete – jinak budete neustále řešit, kam s věcmi.

  • Zóny a logika ukládání: Vše by mělo být uložené tam, kde to budete potřebovat, tedy podle zón v kuchyni – jinak se při každém vaření zbytečně nachodíte.

  • Výškové uspořádání: Nejvíce používané věci patří do výšky pasu (tedy ideálně do šuplíků hned pod pracovní plochu) až očí (tedy do první řady horních skříněk nad pracovní plochou).

  • Plná výška ke stropu: Vysoké skříně využijí prostor naplno, horní police poslouží pro sezónní věci.

  • Praktické šuplíky a police: Rozmyslete si vhodné výšky šuplíků a kde je to možné, používejte stavitelné police pro flexibilitu.

  • Pozor na rohy a úhly: Předem si ověřte, zda se zásuvky nebudou křížit nebo narážet do obložek dveří, úchytek dalších skříněk nebo madla trouby.

  • Úložné rohy: Samostatnou kapitolou je pak řešení rohů v kuchyni. Některé z nich (jako třeba rohy na pracovní ploše) je dobré maximálně využít, zato jiné (jako u spodních skříněk pod pracovní plochou) je lepší nechat nevyužité. Váš truhlář by s vámi měl tato místa projít jedno po druhém a navrhnout jejich nejlepší řešení.

  • Horní skříňky by zase měly nabídnout pohodlný přístup do všech prostor naráz bez omezení pohybu kolem skříněk. Vysoká klasická dvířka v kuse sice obvykle vypadají vizuálně atraktivně, ale zvažte, jestli chcete pokaždé bloudit mezi jejich křídly při vyklízení nádobí z myčky. Některá řešení návrhu (např. přesah niky horních skříněk) omezují možnosti použití moderního kování (např. skládacích výklopů).

  • Dřezová skříňka: Ideální místo pro sorter (třídění odpadu) a případně servo-otevírání, aby byl sorter snadno přístupný i s rukama plnýma slupek od brambor.

  • Jak vybavit šuplíky v kuchyni? Šuplíky v kuchyni dnes nemusí být jen „prázdná krabice“. Díky vnitřnímu vybavení je můžete přizpůsobit přesně svým potřebám. Základem jsou dělící systémy pro příbory a kuchyňské náčiní, protiskluzové vložky, boxy pro menší předměty nebo nastavitelné přepážky. Do hlubokých zásuvek se hodí stojany na talíře nebo organizéry na hrnce a poklice. Doplnit lze i řezačku na potravinové fólie nebo alobal. Promyšlené uspořádání šuplíků zajistí přehled, rychlý přístup a minimum nevyužitého prostoru.


Organizéru s šuplíku
Organizéry, dělení šuplíků nebo protiskluzové podložky patří ke kvalitní kuchyni (foto: tým Jwood design) 

Proč se nevyplatí podcenit kvalitu materiálů a kování?

Na první pohled může kuchyně vypadat dobře, ale levné kování a nekvalitní pojezdy se rychle projeví. Dvířka se začnou svěšovat a křížit, zásuvky se špatně vysouvají nebo nevracejí s tlumením samy zpět. Naopak kvalitní kování je základem dobrého fungování kuchyně a bude vám ulehčovat práci při každém vaření. Investujte tak do kvalitních šuplíků, pantů nebo výklopů, kuchyň vám vydrží násobně déle. Kvalita se ale projeví nejen na životnosti, ale i na každodenním komfortu.


Podobná je i situace u plošných materiálů. Kvalitní materiál pracovní desky nebo dvířek bude nejen lépe vypadat, ale bude se i výrazně lépe udržovat, nebudou na něm tolik ulpívat otisky prstů nebo nečistoty a na kuchyni vám déle vydrží. Specifikem je pak u kvalitních pracovních desek možnost použití dřezu se spodní montáží. Ten by měl být v moderních kuchyních již standardem, protože přináší výrazné zjednodušení úklidu pracovní plochy.

K obsáhlému tématu kování a materiálů kuchyní připravujeme samostatný článek na našem blogu.


Dřez se spodní montáží
Kvalitní pracovní deska a dřez se spodní montáží je v moderní kuchyni samozřejmostí (foto: realizace kuchyně v Liberci, tým Jwood design) 

Jak správně naplánovat osvětlení v kuchyni?

  • Jedno centrální světlo v místnosti nestačí – u linky si většinou stíníte, proto je potřeba osvětlení rozvrhnout do více zón.

  • Nastavitelné hlavní osvětlení (CCT COB LED pásky) – zvažte možnost měnit barvu a intenzitu světla podle denní doby a situace (práce vs. večerní atmosféra).

  • LED pásky pod horními skříňkami – rovnoměrně osvětlí pracovní desku a usnadní vaření i přípravu jídel.

  • Náladové osvětlení – například podsvětlení soklu nebo lišty pod pracovní deskou pro příjemnou atmosféru ve večerních hodinách.

  • Praktické doplňky – vnitřní osvětlení šuplíků nebo skříní, které usnadní hledání v tmavých místech.


Osvětlení v moderní kuchyni
U osvětlení kuchyně přemýšlejte nejen nad stropem, ale i stěnami nebo skříňkami (foto: realizace kuchyně v Desné, tým Jwood design) 

Jak předejít chybám při plánování prostoru kuchyně v novostavbě nebo při rekonstrukci?

Nejčastější chyba je myslet na kuchyň až v okamžiku, kdy je dům nebo rekonstrukce prostoru hotová.


Doporučení:

  • Zapojte návrh kuchyně už do stavebního projektu. Prostor a kuchyni plánujte podle svých potřeb a možností, ne podle katalogu dovozce kuchyní. Kuchyň na míru umožní maximální využití prostoru i pohodlí při každodenním vaření.

  • Promyslete si návaznost zón v celém prostoru, umístění oken a dveří, řešení parapetů i ve vztahu k pracovní ploše kuchyně (chcete pracovní desku přecházející plochou do niky okna?), nebo technické instalace a přípojky.

  • Nezapomeňte na vzduchotechniku a řešení odtahu digestoře (ideálně ven z objektu).

  • Rozmyslete si materiál podlahy v kuchyni jak z pohledu úklidu, údržby a odolnosti, ale také z pohledu případného podlahového vytápění a jeho rozmístění pod kuchyní (nechcete, aby vám topilo pod budoucí lednicí nebo potravinovou skříní).


Jak správně plánovat technické instalace v kuchyni (voda, elektřina, digestoř)?

Častou chybou je, že se instalace řeší v průběhu nebo až na konci stavby. Výsledkem jsou pak vícepráce a náklady spojené s přesuny instalací, nevhodně umístěné zásuvky nebo omezené možnosti při plánování kuchyně a její ergonomie.


Doporučení:

  • Řešte přípojky už ve fázi projektu nebo rekonstrukce.

  • Konzultujte návrh kuchyně (alespoň v přibližných rozměrech) s truhlářem ještě před stavebními pracemi. Ten by vám měl doporučit správné rozmístění přípojek v návaznosti na návrh kuchyně a připravit jejich instalační plán jako podklady pro stavbu.

  • Mějte připraven dostatek zásuvek na správných místech, a pokud váháte, vždy zvolte raději větší počet.

  • Nezapomínejte ani na elektrifikaci nábytku a jeho potřebné napojení z pohledu osvětlení, bezdrátových nabíječek, výklopných zásuvek apod.


Filtrace vody ve dřezové skříňce
Prostoru někdy není nazbyt - pak je správné plánování přípojek o to důležitější (foto: realizace kuchyně v Turnově a dřezová skříňka s instalacemi a filtrem na vodu, tým Jwood design) 

Jak vybrat správného dodavatele kuchyně?

  • I skvěle navržená kuchyň může selhat na špatném dodavateli – problémy bývají se špatnou komunikací, nekvalitní výrobou, odfláknutou montáží, nesplněnými termíny nebo neochotou řešit reklamace a změny v projektu.

  • Nenechte se zlákat jen nízkou cenou – kuchyň je dlouhodobá investice, proto se vyplatí vsadit na prověřenou kvalitu. Lepší je mít dobrý výsledek na roky, než krátkodobě ušetřit.

  • Sledujte recenze a reference – vybírejte dodavatele, který má za sebou ověřené realizace a pozitivní zkušenosti zákazníků.

  • Volte lokální firmu s osobním přístupem – výhodou je komunikace s konkrétním člověkem, který za projekt ručí od návrhu až po předání hotové kuchyně. Důležitá je i osobní chemie a důvěra – kuchyň je velký projekt, proto je důležité, abyste měli z dodavatele dobrý pocit a vzájemná komunikace byla férová a srozumitelná.


Závěr

Chybám při návrhu kuchyně se dá předejít – ale vyžaduje to pozornost ke spoustě detailů. Dobře navržená kuchyň vám bude sloužit mnoho let a vaření v ní se stane radostí místo povinnosti. Pokud nechcete riskovat zklamání a hledáte spolehlivého partnera pro návrh a výrobu luxusní kuchyně na míru od Liberce po Prahu, rádi vám pomůžeme proměnit vaše představy v realitu.


👉 Stačí nám napsat na info@jwood.cz nebo zavolat na 724 749 990, a my vám rádi pomůžeme s nezávaznou konzultací. Moc rádi vás uslyšíme! Tým Jwood design - luxusní kuchyně Liberec

 
 
 

Komentáře


Komentování u tohoto příspěvku již není k dispozici. Pro více informací kontaktujte vlastníka webu.

© 2025 jwood design

bottom of page