top of page

Základní rozměry a správné rozložení moderní kuchyně: praktický průvodce

  • Obrázek autora: Jan Vajc
    Jan Vajc
  • 21. 9.
  • Minut čtení: 5

Aktualizováno: 22. 9.

Úvod

V předchozím článku na blogu „Jak navrhnout kvalitní kuchyň: základy, které se vyplatí nepodcenit“ jsme se podívali na to, proč je důležité znát své potřeby, správně promyslet prostor a vytvořit ergonomický návrh. V tomto pokračování se zaměříme na konkrétní rozměry a dispoziční zásady, které tvoří základ každé dobře fungující kuchyně. Dozvíte se, jak správně vybrat tvar kuchyně, jak vysoko umístit pracovní desku nebo kolik místa nechat mezi linkou a horními skříňkami. Díky tomu získáte jasnou představu, jak přetavit nápady do praktického a pohodlného řešení.


Jak vybrat správný tvar kuchyně? Jaká je ideální pracovní plocha na vaření?

Dispozici kuchyně je vždy důležité sladit s tvarem místnosti a životním stylem domácnosti. Rovná linka bez rohů nejlépe využívá objem prostoru a zároveň může být při využití celé stěny prostorově nejméně výrazná.


Linka do L může nabídnout více prostoru než předchozí varianta, benefitem může být i prodloužení pracovní plochy a přesun úložných prostor z větších výšek do pohodlnějších šuplíků pod pracovní plochu.


U prostornějších místností nebo ve spojení s obývacím pokojen přichází ke slovu i linky do tvaru U a ostrůvky, které dokáží propojit pracovní i společenskou zónu – ideální pro rodiny nebo vaření s přáteli. U těchto složitějších tvarů je dobré dbát na správnou vzdálenost mezi jednotlivými pracovními plochami. Ta by měla být ideálně 110-130 cm, aby nebyl prostor ani moc stísněný, ani moc vzdálený.


Půdorys kuchyně
Půdorys nebo online 3D model jsou základními nástroji zobrazení navržené dispozice kuchyně (půdorys: realizace kuchyně v Desné, 3D model: návrh kuchyně v Liberci, tým Jwood design)

Jaká je správná výška pracovní plochy v moderní kuchyni?

Moderní standard výšky pracovní plochy je okolo 92 cm, ale ideální je přizpůsobit výšku plochy výšce postavy. Nebojte si doma třeba pomocí zvýšeného prkénka vyzkoušet, jak by se vám pracovalo o kousek výš.


Jak hluboká by měla být pracovní deska?

Standardní hloubka pracovní plochy bývala 60 cm. Pokud to prostor dovoluje, lze si v moderních kuchyních dopřát i prodloužené hloubky, které výrazně zpříjemní vaši práci u linky – klidně až k 70 cm. Větší hloubky jsou pak u klasické linky obtížně přístupné, ale hodí se třeba u ostrůvku. Tak přichází ke slovu i hloubky nad 90 cm tak, aby z druhé strany nabídly i prostor pro barové stoličky k posezení z přáteli.


Kuchyň s prostorným ostrůvkem
Když není dostatek prostoru na lince u dřezu, může pomoci prostorný ostrůvek (foto: realizace kuchyně v Liberci - Rudolfově, tým Jwood design)

Jak vysoko by v kuchyni měla být trouba nebo mikrovlnka?

Ideální výška vestavěné trouby je taková, aby byl vnitřek spotřebiče pohodlně v úrovni očí, a zároveň se pohodlně manipulovalo s plechy nebo pekáči uvnitř. Pokud to dispozice umožňuje, troubu doporučujeme umístit do vyššího sloupu, spotřebič samotný pak spodní hranou do úrovně pracovní desky. Díky tomu se při vkládání či vyjímání horkých plechů nemusíte ohýbat, můžete je hned pohodlně odložit na pracovní plochu vedle, a máte lepší kontrolu nad pečením. Pokud je ve sloupu navíc i mikrovlnka, umísťuje se obvykle nad troubu a zároveň se tato sestava spotřebičů ve sloupu posouvá o šuplík níže – tak, aby i mikrovlnka byla v pohodlně přístupné výšce.


Vestavěné spotřebiče v kuchyni
Zóna vaření a pečení je zde pohromadě, trouba a mikrovlnka jsou umístěné ve sloupu nad sebou a posunuté o šuplík níže pod pracovní desku (foto: realizace kuchyně v Dubnici u Jablonného, tým Jwood design)

Jaká by měla být vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy?

Vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy souvisí s výškou postavy a obvykle se pohybuje kolem 55 cm, ale je dobré ji navázat i na řešení varné zóny a jejího odsávání.


Jak hluboké mají být horní skříňky?

Horní skříňky mají obvykle hloubku korpusu mezi 30 a 40 cm – tu je ale zase dobré přizpůsobit jak obsahu, umístění spotřebičů (digestoř nebo mikrovlnná trouba), formátu dvířek (klasická vs. výklopy) a hloubce pracovní plochy.


Pokud jsou v kuchyni použité vysoké sloupy skříní, je dobré si rozmyslet jejich dělení, a to i v návaznosti na horní skříňky. Běžně přístupné úložné prostory končí s nataženými rukami obvykle ve výšce cca 210 cm, případné nástavce směrem ke stropu pak lze umístit za samostatná dvířka.


Nárys kuchyně
Ke zobrazení dispozičního řešení z pohledu výšek a dělení linií v kuchyni nejlépe slouží nárys, tedy pohled zepředu (nárys: realizace kuchyně v Desné, tým Jwood design)

Jak rozdělit úložné prostory v kuchyni?

  • Nejvíce používané věci patří do výšky pasu (tedy ideálně do šuplíků hned pod pracovní plochu) až očí (tedy do první řady horních skříněk nad pracovní plochou).

  • Méně časté předměty nebo zásoby lze pak ukládat směrem nahoru či dolů od této zóny.

  • Důležité je nezapomínat na správné technické řešení přístupu k jednotlivým úložným prostorům. Vše pod výškou pracovní plochy by mělo být umístěné v pohodlných šuplících – nebudete si tak muset kleknout na zem a hledat mezi hrnci vzadu ve skříňce.

  • Horní skříňky by zase měly nabídnout pohodlný přístup do všech prostor naráz bez omezení pohybu kolem skříněk. Vysoká klasická dvířka v kuse sice obvykle vypadají vizuálně atraktivně, ale zvažte, jestli chcete pokaždé bloudit mezi jejich křídly při vyklízení nádobí z myčky.

  • Samostatnou kapitolou je pak řešení rohů v kuchyni. Některé z nich (jako třeba rohy na pracovní ploše) je dobré maximálně využít, zato jiné (jako u spodních skříněk pod pracovní plochou) je lepší nechat nevyužité. Váš truhlář by s vámi měl tato místa projít jedno po druhém a navrhnout jejich nejlepší řešení.


Řešení horních skříněk v kuchyni
Příklad dělení horních skříněk pomocí kvalitního kování tak, aby bylo vše pohodlně přístupné (foto: realizace kuchyně v Desné na základě nárysu v obrázku nahoře, tým Jwood design) 

Závěr

V tomto článku jsme se věnovali hlavně základům návrhu – poznání potřeb, práci s prostorem a ergonomii, a také základním rozměrům a dalším detailům návrhu kuchyně na míru. To jsou kroky, které je dobré rozmyslet si jako první – nicméně na cestě k vaší vysněné kuchyni vás čeká ještě řada dalších otazníků.


Brzy se proto podíváme i na další klíčová témata:

  • Nejčastější chyby při plánování kuchyně.

  • Jak probíhá proces návrhu kuchyně kuchyně na míru a co v něm očekávat.

  • Jak vybrat materiály pro kuchyňskou linku a pracovní desku.

  • Jaké jsou možnosti otevírání skříněk aneb s úchytkami nebo bez nich?

  • Jak vybrat spotřebiče v kuchyni.

  • Jak správně řešit osvětlení a elektroinstalaci v kuchyni.

  • Jak na správnou údržbu kuchyně.

  • Jaké jsou trendy a možnosti v oblasti materiálů, úložných systémů a kování.


Každý z těchto bodů si zaslouží vlastní podrobnější článek – a pokud nechcete, aby vám unikly, sledujte náš blog.


Chcete pomoci s návrhem kvalitní kuchyně na míru v Liberci a okolí?

Plánování kuchyně může být někdy složitější, než se na první pohled zdá. Pokud hledáte spolehlivého partnera pro návrh a výrobu luxusní kuchyně na míru od Liberce po Prahu, rádi vám pomůžeme převést vaše představy do reality.


👉 Stačí nám napsat na info@jwood.cz nebo zavolat na 724 749 990, a my vám rádi pomůžeme s nezávaznou konzultací. Moc rádi vás uslyšíme! Tým Jwood design - luxusní kuchyně Liberec

 
 
 

Komentáře


Komentování u tohoto příspěvku již není k dispozici. Pro více informací kontaktujte vlastníka webu.

© 2025 jwood design

bottom of page